vuurwerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elk jaar met Oud en Nieuw steken we een hoop vuurwerk af om het nieuwe jaar in te luiden. Daarbij komt een hoop fijnstof (PM10/PM2,5) vrij. Maar hoeveel extra fijnstof veroorzaakt Oud en Nieuw eigenlijk? Hoe lang duurt het voordat het extra fijnstof uit onze straten verdwenen is? Is het mogelijk deze fijnstof te meten met goedkope sensoren?

Op deze vragen willen we graag antwoorden. Daarom heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een groep geinteresseerde vrijwilligers in de gelegenheid gesteld om zelf de hoeveelheid fijnstof tijdens de jaarwisseling te meten. Aan het einde van het symposium 'Samen meten aan luchtkwaliteit: innovatie, sensoren, citizen science'. heeft het RIVM daarom fijnstofsensoren uitgedeeld. 

De fijnstofsensor verstuurt metingen naar een centrale database bij het RIVM. Via deze database wordt de meting getoond op een online kaart. Zo kan iedereen zijn eigen meetwaarden terugzien en vergelijken met die van anderen! Bedenk wel dat de sensor betrekkelijk ongevoelig is en vooral de grotere stofdeeltjes in de lucht telt. De meetresultaten zijn dan ook niet echt met de officiële fijnstofmetingen van het RIVM of anderen te vergelijken. In de praktijk lijkt het verloop van de metingen van de de Shinyei-sensoren soms sterk op de effecten van een spits of dag/nacht patronen. Het wordt interessant om de verzamelde resultaten te zien! 

Voor mededelingen, de eerste resultaten en analyses verwijzen wij u door naar de pagina met Resultaten en Discussie

De locatie van uw sensor doorgeven

Om  de meetresultaten goed  op de kaart te kunnen weergeven, moet de locaties van de sensoren bekend zijn. U kunt uw locatie op verschillende manieren per e-mail aan ons doorgeven: Stuur het nummer van uw sensor (staat op de verpakking) en de straatnaam (en eventueel huisnummer) waar de sensor hangt.  Wij zorgen er voor dat het adres in coördinaten wordt omgezet. Het is belangrijk daarbij aan te geven  of de sensor aan de straatzijde of aan de achterzijde van uw huis hangt!.

  • Indien bekend, kunt u ons de coördinaten (breedte en lengte) sturen die Google Earth voor uw locatie aangeeft. Graag ontvangen wij de coördinaten in decimale graden en niet in graden/uren/minuten.
  • Indien bekend kunt u de Amerfoortse- of Rijksdriehoek-coördinaten van uw locatie opsturen.

Het opsturen van uw exacte locatie is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Het doorgeven van een straatnaam is voldoende. Als u helemaal geen locatie wilt opgeven, neem dan contact op met het RIVM via Contact.

De sensor gebruiken

Voordat u kunt meten, dient u een aantal stappen te zetten. De behuizing voor de sensor moet u zelf maken. Vervolgens moet de sensor worden opgehangen op of rondom uw woning. Ten slotte sluit u de sensor aan op een WiFi-netwerk. Deze stappen zijn hieronder verder uitgewerkt. 

 

Sensor en hardware

Behuizing en ophangen sensor

Aansluiten op WIFI-netwerk

Veelgestelde vragen

Update zondag 12 januari 2017

Op de website met de meetlocaties ( http://meetnetdata.rivm.nl/vuurwerk/ ) is nu aan elke sensor een extra item "verrijkte dataset (2016-12-19 t/m 2017-02-05) " toegevoegd.

Door op de nieuwe mogelijkheid te klikken wordt een Excel bestand met de meetgegevens van die sensor in de periode 19 december - 5 februari gedownload. De beschikbare meetgegevens van de sensor staan in het bestand, maar ook de meteo gegevens van het dichtstbijzijnde station van het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) en ook de gegevens van de meest nabij gelegen LML regionale en stedelijke stations. Zie het tabblad "Uitleg" voor een korte beschrijving van de kolommen in de spreadsheet. Alles is per uur gekoppeld zodat makkelijk correlaties kunnen worden gemaakt. 

We horen graag of de zo beschikbaar gestelde gegevens "handig" en "bruikbaar" zijn. Alle suggestie zijn welkom. 

NB Heeft u een meetkit in huis maar gebruikt u deze niet meer? U kunt iemand anders er blij mee maken! U kunt de meetkit aan een kennis geven. Vergeet dan niet om de locatiewijziging aan ons door te geven. U kunt de meetkit ook retourneren naar: RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Bron foto: Beeldbank RIVM