Geluidmetertesten op het RIVM terrein. De geluidmeters vooraan zijn ook gebruikt om vliegtuiggeluid en spoorweggeluid te meten.

Er gebeurt veel op het gebied van geluidmetingen en citizen science. We ronden binnenkort het rapport over het testen van geluidmeters af. Ook zijn de resultaten van het meten van vliegtuiggeluid bijna bekend en is er binnenkort een bewonersavond in America over hun  onderzoek naar spoorweggeluid. Tijd voor een update dus.

Eindrapport testen van geluidmeters bijna af

Op het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-terrein hebben een aantal zelfgebouwde geluidmeters gehangen. Het conceptverslag van de resultaten is besproken met de bouwers die aan het project hebben meegedaan. Het Samen Meten-team is nu druk bezig om van het conceptverslag en de input van de bouwers een officieel RIVM-rapport te maken. Zo komen de resultaten voor iedereen beschikbaar en kunnen ze gedeeld kunnen worden met de buitenwereld. Een rapport schrijven is een hele klus. Wel is het voor ons heel motiverend om te merken dat veel partijen overwegen om geluidmetingen te gaan doen met burgers. Ze zitten dus te wachten op dit rapport!

Vliegtuiggeluid en de beleving ervan

Twee groepen van 14 deelnemers hebben bij hun huis vliegtuiggeluid gemeten. Ook hebben ze met behulp van een app 3 weken lang bijgehouden hoe ze dat geluid beleefd hebben.

De vragen in de belevingsapp waren voor een belangrijk deel door de deelnemers zelf ingebracht. Daarnaast is er ook aansluiting bij erkende standaarden gezocht, zodat het onderzoek makkelijker kan worden vergeleken met andere onderzoeken. De meeste deelnemers hebben langer dan de afgesproken 3 weken de belevingsapp ingevuld. Zo’n hoge deelname aan een belevingsonderzoek is helemaal niet vanzelfsprekend! Dat heeft heel veel zeer waardevolle gegevens opgeleverd. Op dit moment zijn we bezig deze gegevens te koppelen aan de geluidsmetingen en aan de vluchtgegevens in deze periode. Een ingewikkelde puzzel. We hopen dat hieruit informatie komt over welke factoren het meest de hinder bepalen van vliegtuiggeluid.

Spoorweggeluid in America

In het dorp America in Limburg wordt het geluid van de spoorweg onderzocht. Een stuk of 20 inwoners meten al meer dan een jaar het geluid met een eigen geluidmeter. Daarnaast hebben de inwoners van America een vragenlijst ingevuld over hoe ze het geluid beleven, en sommigen hebben dat ook een week lang bijgehouden in een belevingsapp. Al deze informatie gaan we combineren met gegevens over de treinen die langs kwamen.

Op 13 april gaan de bewoners in America samen met het RIVM met deze resultaten aan de slag. Dat het onderwerp leeft in America bleek ook tijdens de carnavalsoptocht. De carnavalswagen van de trein met geluidsmuren won de eerste prijs!

Carnavalsoptocht in America met trein en geluidsmuren. Deze carnavalswagen won de eerste prijs! Foto: Marco Hesp

Carnavalsoptocht in America met trein en geluidsmuren. Deze carnavalswagen won de eerste prijs
Foto: Marco Hesp

Bijeenkomst bijwonen?

Mensen die de bijeenkomst willen bijwonen, zijn  van harte welkom op donderdag 13 april om 19.30 uur bij Gemeenschapshuis Aan de Brug in America (Pastoor Jeukenstraat 10, inloop vanaf 19.15 uur). De bijeenkomst duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Je kunt je aanmelden via deze link: https://www.formdesk.com/rivm/aanmeldformulieramerica.

Begin april volgt verdere informatie over het programma. Mocht je nu al vragen hebben, neem dan gerust contact op via samenmeten@rivm.nl.