Vanaf woensdag 5 juli 2023 is de vernieuwde versie van de Samen Analyseren Tool (zie ook de webpagina Samen Analyseren tool) te gebruiken. De tool ziet er anders uit en ook de functionaliteiten zijn aangepast. Dat kan even wennen zijn. We zijn benieuwd naar het gebruik en jouw ervaring van de Samen Analyseren Tool. Deel je ervaringen, ideeën en vragen via het SamenMeten Forum

In deze vernieuwde versie van de tool zijn een paar verbeteringen doorgevoerd. Zo is het ophalen van gegevens anders ingericht, waardoor de wachttijd veel korter is. Wanneer ze eenmaal zijn opgevraagd, zijn de gegevens in het ‘geheugen’ van de tool gezet. Hierdoor zijn deze voor later gebruik sneller te laden. 

Internationaal 

Verder is het vanaf nu ook mogelijk om de tool in het Engels bekijken. Hiermee kunnen ook internationale citizen science communities de tool gebruiken en hen inspireren en faciliteren.  

Om dit verder mogelijk te maken is de technische “achterkant” modulair opgezet, waardoor de tool relatief eenvoudig kan worden omgebouwd naar andere gegevens zoals bijvoorbeeld de sensor community sensoren in Duitsland. Hierdoor kunnen ook internationale meetgroepen de tool gebruiken en hun gegevens ontdekken en analyseren. 

Zelf aanpassen en wensen inbouwen 

Ook voor de meetgroepen in Nederland is het interessant dat de tool modulair is. Zo kan iedereen  die handig is met programmeren (R), zelf aanpassingen maken en zo wensen inbouwen. Daarbij kun je denken aan andere visualisaties toevoegen, naar een andere taal vertalen of een manier toevoegen om een pdf-document te maken van je analyse. Voor meer informatie over deze technische aspecten zie de code op github