Op het Samen Meten dataportaal zie je - naast een actueel beeld van alle sensoren - ook hoe de luchtkwaliteit varieerde over de afgelopen zeven dagen. Maar vaak wil je nog veel meer weten. Bijvoorbeeld of de luchtkwaliteit doordeweeks slechter is dan in het weekend, of hoe de luchtkwaliteit afhangt van de windrichting.
Om dit soort vragen te beantwoorden moet je de sensordata in meer detail onderzoeken. Dit onderzoek is niet altijd eenvoudig. Om een eerste stap daarin te zetten, hebben we de Samen Analyseren Tool ontwikkeld: een interactieve tool om de data met een paar klikken op verschillende manieren te laten zien en zo verschillende vragen te onderzoeken.
De tool is in ontwikkeling. In de nieuwste versie van de tool zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd. Zo is de indeling aangepast, waardoor het gemakkelijker is de verschillende stappen van onderzoek uit te voeren. Ook zijn er een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd.
Hoe zit de Samen Analyseren Tool in elkaar
Welkomstpagina
Via de welkomstpagina kun je meteen aan de slag. Er staat al een dataset klaar. Via ‘Ontdekken’ kan je de tool en de verschillende mogelijkheden uitproberen. Via ‘Kiezen’ bekijk je data van jouw project of gemeente. Op de welkomstpagina zie je ook een overzicht van de beschikbare sensoren in de kalender en de locaties van de sensoren.
Data ontdekken
Onder het tabblad “Ontdekken” vind je een overzicht van alle metingen samen. Met 3 stappen kun je een beeld krijgen van de gegevens. In stap 1 selecteer je de sensoren. Je kunt de sensoren groeperen en de groep een eigen naam geven. Stap 2 is een nieuwe functionaliteit. In deze stap kun je data filteren op een maximale waarde, zodat je onrealistisch hoge waarden van een sensor die het niet goed doet niet meeneemt in jouw onderzoek. In stap 3 zie je de verschillende plaatjes en kun je de patronen en informatie van jouw data ontdekken.
Je eigen data bekijken
Wil je data van jouw project of gemeente bekijken, ga dan naar het tabblad “Kiezen”. Daar kun je aangeven voor welk project of gemeente en welke tijdsperiode je de data wilt opvragen. Hierbij geef je ook aan of je de pm2,5 of pm10 wilt bekijken en of je met de ruwe of gekalibreerde data gaat werken. Let op: voor het opvragen van de data heb je de knop “Data ophalen van externe bron” nodig. Dat duurt een tijdje. Als je dat een keer gedaan hebt, dan kun je deze stap de volgende keer overslaan, de gekozen gemeente en periode zijn in het geheugen opgeslagen.
Naast de gegevens van de sensoren worden ook de gegevens van de referentiestations van luchtmeetnet en de weergegevens gemeten door het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) opgevraagd. Deze drie datasets vormen de basis voor je analyse.
Downloaden van de data
Via het tabblad “Download” kun je de meetgegevens van de sensoren, de referentiestations en het KNMI downloaden en opslaan op jouw eigen computer. Dit kan handig zijn, als je zelf nog andere plaatjes wilt maken dan in de Tool beschikbaar zijn.
Samen Analyseren Tool is open source
De software (source code) achter de Samen Analyseren Tool is open source, dat betekent dat iedereen deze programmatuur kan gebruiken. De source code van de tool is daarbij beschikbaar in het Engels. Hierdoor kunnen ook internationale citizen science communities de tool gebruiken. De technische “achterkant” is modulair opgezet, waardoor de tool relatief eenvoudig kan worden omgebouwd om andere gegevens buiten Nederland op te halen, zoals bijvoorbeeld de Sensor.Community sensoren in Duitsland. Hierdoor kunnen ook internationale meetgroepen de tool gebruiken en hun gegevens ontdekken en analyseren.
Zelf aanpassen en wensen inbouwen
Ook voor de meetgroepen in Nederland is het handig dat de tool modulair is. Zo kan iedereen die handig is met programmeren (in R), zelf aanpassingen maken. Daarbij kun je denken aan visualisaties toevoegen, naar een andere taal vertalen of een manier toevoegen om een pdf-document te maken van je analyse. Voor meer informatie over deze technische aspecten zie de code op GitHub. Dit is een platform om software te delen en met verschillende partijen te ontwikkelen. Als je een account hebt kun je ook bijdragen aan deze tool en hem aanpassen aan je persoonlijke wensen (volgens de GPL v3 licentie).
We horen graag wat je ervan vindt via samenmeten@rivm.nl
Meldingen van errors of opmerkingen over de code kun je melden via een Issue op GitHub zelf.