In april 2021 is de Luchtclub in Rotterdam van start gegaan. Voor dit project meten inwoners van de stad met een sensor zelf fijnstofconcentraties in de lucht. Rotterdam heeft de afgelopen jaren al hard gewerkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad, maar het blijft belangrijk om bronnen van vervuiling in kaart te brengen. Dit Citizen Science project gaat daarbij helpen.

Man met hoofd in de wolken

 

Fijnstofmetingen verdeeld over de stad

De sensoren worden verdeeld over de 14 stadsgebieden van Rotterdam. Dit zijn: Rotterdam Centrum, Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Pernis, Hillegersberg-Schiebroek, Hoek van Holland, Hoogvliet, IJsselmonde, Kralingen-Crooswijk, Noord, Overschie, Prins Alexander en Rozenburg.
Leden van de Luchtclub gaan de komende twee jaar PM2,5 meten met de Sensirion SPS30 sensor. Per gebied komt er ook een ‘superunit’ te hangen. Deze meetkast bevat de Sensirion SPS30, een Nova Fitness SDS011 fijnstofmeter en een Alphasense sensor voor het meten van NO2. Leden van de Luchtclub mogen zelf bepalen op welke publieke locatie deze superunit geplaatst wordt.  

Delen van kennis en ervaring op het gebied van luchtkwaliteit

Naast het meten van de lokale luchtkwaliteit is het doel van de Luchtclub ook om kennis en ervaringen met elkaar te delen. De Luchtclub organiseert kennissessies waarin deelnemers meer kunnen leren over de werking van sensoren, de luchtkwaliteit, data en meten.  

Samenwerking

De Luchtclub is een samenwerking van verschillende partijen. Het sensornetwerk sluit aan op het officiële meetnetwerk van de gemeente, waarmee de DCMR Milieudienst Rijnmond al vijftig jaar de luchtkwaliteit meet. De sensormetingen zorgen voor een gedetailleerder beeld, en kun je bekijken op het Samen Meten dataportaal. De DCMR voert in samenwerking met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de uiteindelijke analyse van de data uit. Daarnaast zijn ook de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) en het bedrijf SODAQ betrokken bij de Luchtclub.

Schone Lucht Akkoord

Op 13 januari 2020 ondertekende Rotterdam het Schone Lucht Akkoord (SLA), en sloot zich hiermee aan bij het Rijk en zo’n 80 andere provincies en gemeenten. Alle straten in Rotterdam voldoen inmiddels aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, maar de ambitie is om uiterlijk 2025 te voldoen aan de strengere normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).