Hoe ervaren mensen hun directe leefomgeving? En hoe meten we dit makkelijk? Sinds juni 2022 heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hiervoor een belevingsapp in gebruik. Deelnemers aan citizen science projecten kunnen hiermee, op willekeurige of vaste tijdstippen, een aantal vragen over hun leefomgeving beantwoorden. De app koppelt de antwoorden dan automatisch aan de locatie waar de deelnemer op dat moment is. Zo brengen we de beleving van de leefomgeving in kaart.

De Beleving app is alleen bruikbaar als je deelneemt aan een RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-onderzoek waar de app wordt ingezet. Het is zo opgezet dat elke RIVM-onderzoeker zijn eigen vragenlijst kan maken en in de app kan zetten. De Beleving app kan dan ook voor meerdere projecten tegelijkertijd worden ingezet. 

Testfase

Op dit moment wordt de app getest en onder andere gebruikt in onderzoek naar de beleving van vliegtuiggeluid: Samen meten vliegtuiggeluid van start | Samen meten aan luchtkwaliteit. Daarnaast wordt de app ingezet bij een veehouderij-onderzoek in Zuid-Oost Brabant. Omdat we de app op dit moment nog volop aan het testen zijn is het niet mogelijk om hem voor externe projecten in te zetten. 

Eerdere versies van deze app zijn ingezet om geurbeleving in beeld te brengen bij het project Boeren en Buren. In samenwerking met de Provincie Utrecht is de app gebruikt om de geluidbeleving in stiltegebieden te testen. 

Privacy

De Beleving App is uitgebracht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De uitgebreide privacyverklaring is terug te vinden op Privacyverklaring Beleving App | RIVM