Via bedrijven als Seeedstudio is het modulaire Grove systeem van sensoren te koop. Grove biedt een uitgebreid scala van goedkope modules (allerlei soorten sensoren, motortjes, opslag, wifi, ..), voor aansluiting op populaire computers als een Raspberry Pi of een Arduino. Op het gebied van gassensoren is een goedkope serie te koop, door Groove aangeduid als “MQ”. De sensoren uit deze serie kost circa 10 EURO en de meeste zijn bij Nederlandse of Duitse webwinkels te koop. Een nadeel van de MQ serie is dat de sensoren allemaal in meer of mindere mate voor meerdere stoffen gevoelig zijn. Het is dus niet echt mogelijk om een enkele specifieke stof te meten. Een groot voordeel van deze sensoren is dat ze via standaard connectoren op een simpele controller als een Raspberry Pi of Arduino [interne URL naar randapparatuur] aangesloten kunnen worden en dat alle software voor aansturing en gebruik gratis op het internet beschikbaar is.

sensoren grove.png

Enkele van de sensoren uit het goedkope Grove assortiment.  Bron afbeeldingen: Seeedstudio.

De firma Grove geeft zelf onderstaande tabel met gevoeligheden van de verschillende sensoren. De tabel is hier te raadplegen. De  meeste sensoren uit de MQ serie kost circa 10 EURO, de meerkanaals gassensor circa 40 EURO en de zuurstofsensor circa 60 EURO.

De meerkanaals gassensor van Grove (Grove - Multichannel Gas Sensor) bevat de MiCS-6814 van SGX Sensortech. Deze sensor is onder andere gevoelig voor NO2, vanaf circa 10-50 ppb (20-100 µg/m3). Met deze door de fabrikant opgegeven gevoeligheid is de sensor niet geschikt om de in Nederland voorkomende NO2 concentraties zinvol te meten. Voordeel van de Grove sensor is dat deze, net als alle andere producten, in een direct bruikbare vorm wordt geleverd.