Op het dataportaal samenmeten.rivm.nl kun je in een oogopslag de actuele meetgegevens zien van onder meer burgerinitiatieven of lokale meetnetten. Op het dataportaal worden zelf gemeten sensordata gecombineerd met officiële data. 

Het dataportaal is allereerst bedoeld voor iedereen die zelf metingen doet en deze data wil delen met anderen. Of als je wilt weten wat er in je buurt wordt gemeten. Je kunt je data ook vergelijken met andere sensordata en officiële data.  

Hoe lees ik de kaart of het dataportaal? 

Op kaarten staan de resultaten van metingen in kleuren aangegeven: van blauw (laag) tot rood (hoog). Wat de kleuren ongeveer betekenen kun je zien in de legenda. Als je het preciezer wilt weten, kun je op het gekleurde bolletje klikken. Dan krijg je een grafiek met de meetwaarden van de afgelopen tijd te zien.   Het gaat om onder ander om de fijnstofgegevens en geluidniveau's

Hoe betrouwbaar zijn de data?

De kwaliteit van de meetgegevens van sensoren kan erg verschillen. Het helpt vaak om data van verschillende sensorkits samen te nemen om te kijken of de metingen realistisch zijn. De meetgegevens van de sensoren worden (nog) niet gebruikt om te checken of bijvoorbeeld de lucht aan wettelijke grenswaarden voldoet. Wel voor onderzoek naar verschillen tussen concentraties van een stof binnen een gebied.  Lees meer over de plausibiliteit van fijnstofmetingen

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een aantal meetpunten waar je je sensoren kunt kalibreren. Hiermee kunnen we de afwijking en betrouwbaarheid van de sensorkit vaststellen. 

Hoe kan ik de data verder analyseren?

Je kunt je meetgegevens van de fijnstof analyseren en downloaden met de Samen Analyseren-tool. Je gegevens kun je dan combineren met officiële meetdata van het Luchtmeetnet en met de weergegevens van het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). De broncode voor deze tool wordt geheel open source aangeboden via GitHub . Je mag deze tool verder ontwikkelen of aanpassen, mits de aanpassingen weer open source beschikbaar komen. 

Data toevoegen of ophalen uit het dataportaal met een API

Wil je jouw meetgegevens delen op het dataportaal? Of veel gegevens ophalen uit het dataportaal? Dat kan via een API (Application Programming Interface). Vind je dat ingewikkeld? Neem dan contact op met samenmeten@rivm.nl, dan overleggen we dit met jou.