Dataportaal Belgiƫ

In Vlaanderen zijn ook veel burgerwetenschappers actief. Zij worden ondersteund door de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Op de website Samen voor Zuivere Lucht vind je onder andere informatie over zelf meten, het dataportaal, een maatregelentool en inspiratie. VVM en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) werken hierin samen, want Vlaanderen en Nederland lijken op elkaar en kunnen veel van elkaar leren.

Zelf meten 

Wil je graag zelf meten? Dan kun je op de site vinden welke stoffen je zelf kunt meten, en hoe. Zo is er informatie te vinden over fijnstof, stikstofdioxide, roet en ammoniak. Bekijk per component waarom het nuttig is om dit te meten, hoe je het meet, en hoe je vervolgens de meetresultaten interpreteert.  

Vlaamse website Samen voor Zuivere Lucht zelf meten

 

Het dataportaal 

Onder het kopje ‘dataportaal’ vind je zowel het Vlaamse als het Nederlandse dataportaal (dit verwijst door naar Samen Meten). Bekijk de metingen van sensoren en officiële stations op de kaart (linksboven in de kaart kun je selecteren welke tijdsperiode je wilt bekijken), en klik op een bolletje om de resultaten van die specifieke sensor te bekijken. De grafiek van de afgelopen uren verschijnt dan onder de kaart. Hoe meer bolletjes/sensoren je aanklikt, hoe meer er in de grafiek verschijnen. Zo kun je dus ook makkelijk sensoren en/of officiële stations met elkaar vergelijken. Als je nog verder naar beneden scrolt, lees je hoe je de grafieken kunt interpreteren.  

Maatregelentool 

In de maatregelentool vind je verschillende maatregelen voor het verminderen van luchtverontreiniging. Deze maatregelen zijn voor bestuurders en voor burgers. Kijk bijvoorbeeld wat je kunt doen tegen vervuiling door houtstook, voor schonere lucht rondom de school of hoe je je huis zo goed mogelijk ventileert.  

Inspiratie 

Onder het kopje inspiratie geeft de website voorbeelden en informatie over meetprojecten in Vlaanderen en Nederland. Als je erover denkt om zelf te gaan meten, kun je hier leren van andere projecten, of kijken of je je kunt aanmelden bij een project bij jou in de buurt.  

Samenwerking VMM en RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) 

De VMM en het RIVM werken samen aan deze website. Je vindt er daarom informatie voor België en Nederland. Ook maatregelen die zijn opgesteld binnen het Schone Lucht Akkoord zijn bijvoorbeeld opgenomen op de site.