Kaart van Europa met Clean Air Activiteiten

Op 20 juni 2019 vond de eerste Europese Clean Air Day plaats. De dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor schone lucht. Hoewel dit pas de eerste keer was dat de dag in Europa werd georganiseerd - min of meer op proef - waren er toch flink wat activiteiten, ook in Nederland.  Hieronder een bloemlezing.

Bijeenkomsten

Over heel Europa waren er Clean Air Day Activiteiten, o.a. in Amsterdam, Berlijn, Oslo, Boedapest, Katowice en Ispra

Er waren over heel Europa activiteiten georganiseerd rond de Europese Clean Air Day, zoals bijvoorbeeld  de Heerlijk Helder  Hackathon georganiseerd door de Waag . Maar er waren ook bijeenkomsten in onder andere Oslo (Noorwegen),  Berlijn (Duitsland), Katowice (Polen), Boedapest (Hongarije) en Ispra (Italië). Ook de snuffelfietsen in Utrecht deden mee.

Fijnstofvanger in verschillende talen

Fijnstofvanger Duits

Kinderen gingen aan de slag met fijnstofvangers, een Noorse meetmethode die nu ook is vertaald naar onder andere het Nederlands, Engels, Duits, Hongaars, en Portugees. Meer talen zijn onderweg.

De Nederlandse versie is te vinden op de site van Samenmeten: project Fijnstofvanger voor scholen.

Sensoren in heel Europa

Metingen in Nederland met buisjes en in Wit-Rusland met sensor

 In heel Europa meten mensen zelf luchtkwaliteit. Sommigen deelden een foto, bijvoorbeeld van een NO2 buisje tussen de geraniums in de omgeving van Rotterdam en aan een raamkozijn in Minsk, Wit Rusland.

Volgend jaar weer

De European Citizen Science Association (ECSA) Air Quality Working Group organiseerde de dag, onder andere met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Met deze eerste Clean Air Day hebben we vooral geprobeerd uit te zoeken wat er nodig is om zo'n dag te tot een succes te maken. Een aantal activiteiten ontwikkeld voor deze dag lopen door en hopelijk kunnen we in de komende jaren een steeds groter event maken van de Europese Clean Air Day.