Met oud en nieuw hebben we voor het Samen Meten dataportaal speciale visualisaties gemaakt voor fijnstof en geluid. Deze toonden metingen met korte tijdsresolutie zodat binnen een paar minuten het effect van vuurwerk meteen te zien was. Normaal gesproken zie je op het dataportaal voor fijnstof alleen uurwaarden. 

screenshots telefoon van geluidmetingen en fijnstofmetingen tijdens Oud en Nieuw 2021 2022

Screenshot van geluidmetingen (links) om 00:10 uur en fijnstofmetingen (rechts) om 0:25 uur tijdens de jaarwisseling.

Officiële metingen 

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de luchtkwaliteit rond de jaarwisseling in de gaten gehouden. Uit de officiële metingen lijkt het erop dat het vuurwerkverbod effect had. Ook door de vrij sterke zuidwesten wind zijn de fijnstofconcentraties waarschijnlijk relatief laag . Toch zijn er op sommige plekken nog hoge waarden gemeten, zoals bijvoorbeeld in Den Haag. Daar werd op het officiële meetstation in de Bleriotlaan een uurgemiddelde PM10 waarde van 855 µg/m3 gemeten. 

Samen Meten metingen 

Ook de citizen science data op Samen Meten zijn interessant om te bekijken.  

Animatie fijnstof oud en nieuw 2021 2022

Animatie van de Samen Meten fijnstofmetingen op het Samen Meten dataportaal. Je ziet de meetwaarden pieken na de jaarwisseling, vooral in de randstad. De wolk van fijnstof wordt in de uren daarna door een zuidwestenwind over het land geblazen. 

Hoe hoog was de vuurwerkpiek bij jou in de buurt?  

Op het Samen Meten dataportaal kun je de vuurwerkeffecten per meetapparaat bekijken door op een bolletje te klikken, en de data rond de jaarwisseling te selecteren, zie in de video hoe je dat doet voor fijnstof. We geven hieronder een voorbeeld van de meetgegevens van een fijnstofmeter en een geluidmeter in een buitenwijk van Amsterdam (Slotervaart). 

oud en nieuw 21 22 fijnstof thuis met referentie

In het bovenstaande plaatje zie je de uurwaarden voor PM2.5. De paarse lijn geeft de sensormetingen, de oranje lijn laat de officiële data van een meetstation in de buurt zien. Goede match! Beide lijnen pieken op een PM2.5 fijnstofconcentratie van zo’n 100 µg/m3. Dat is best hoog, maar in jaren zonder vuurwerkverbod en met minder wind kan het nog veel hoger zijn.  

oud en nieuw 21 22 geluid thuis

Op dezelfde plek werden ook geluidniveaus gemeten, met een (standaard) hogere tijdresolutie dan de fijnstofmetingen. De geluidniveaus pieken ook vlak na 00:00 uur, sommige knallen komen boven de 100 decibel uit! Maar vergeleken met de fijnstofpiek nemen de geluidmetingen vrij snel af. Fijnstof kan zich over honderden kilometers verplaatsen, bij geluid is dat eerder in de orde van een paar kilometer.