Natuur & Milieu en het NIOO-KNAW organiseren dit jaar voor de vijfde keer op rij het burgeronderzoek ‘Vang de Watermonsters’. Wij kunnen ons voorstellen dat er binnen de Samen Meten community mensen zijn die het leuk vinden om daaraan mee te doen om zo de waterkwaliteit in hun buurt te meten. Daarom brengen we graag hun oproep om mee te doen onder jullie aandacht. 

De resultaten van de afgelopen vier jaar ‘Vang de Watermonsters’ maken pijnlijk duidelijk dat het slecht gesteld is met de vennen, sloten, grachten en plassen in ons land: in 2022 had 80% van alle kleine wateren een matige tot slechte waterkwaliteit. Deze kleine wateren zijn heel belangrijk voor het welzijn van dieren, planten en uiteindelijk ook voor de mens. Dit jaar gaat ‘Vang de Watermonsters’ door met meten omdat er nog heel veel kleine wateren in Nederland zijn waarvan de kwaliteit niet bekend is. Doe jij dit jaar ook (weer) mee aan Vang de Watermonsters? Het werkt als volgt: 

  1. Kies een training. Voordat je aan de slag gaat, krijg je een gratis (online) training waarin je goed wordt voorbereid op de meting, en waarin je meer leert over waterkwaliteit.  
  2. Ontvang je meetkit en ga aan de slag. Na de training ontvang je een meetkit met daarin een handleiding, een zoekkaart voor waterdieren en reageerbuisjes om vijf kleine wateren te meten. Tijd om aan de slag te gaan! 
  3. Geef je metingen door. Geef je metingen tussen 1 juni en 13 augustus door aan Natuur & Milieu. De reageerbuisjes met watermonsters doe je gratis op de post naar het NIOO-KNAW, waar ze vervolgens geanalyseerd worden. Vul daarnaast je meetgegevens in op het online meetformulier. Zodra alle gegevens geanalyseerd zijn, laten Natuur & Milieu en het NIOO-KNAW weten hoe het gesteld is met de waterkwaliteit. 

Meld je aan  

Meld je nu aan, doe mee aan een training of webinar en ontvang je onderzoeksmateriaal via deze link https://bit.ly/3LIS2t4.