GLOBE Nederland is de citizen science organisatie voor middelbare scholen. Dit jaar bestaat GLOBE Nederland 25 jaar en dat vieren ze op het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De datum was eerst 15 april  2020, maar is voorlopig uitgesteld vanwege het Coronavirus. Wetenschappers en ervaren GLOBE docenten vertellen hoe middelbare scholieren kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek.

Hans Brug is naast Directeur-Generaal van het RIVM ook ambassadeur van GLOBE. Hij opent de dag met de aftrap van een nieuwe fijnstofcampagne. Matthijs   Begheyn, coördinator van GLOBE NL verheugt zich op de dag en op de nieuwe campagne: “Zo goed als alle scholen die ik hierover gesproken heb enthousiast zijn om met fijnstofsensoren aan de slag te gaan! Sommige scholen zijn zelfs al begonnen.” Onder andere twee pilotscholen in Goes en Zierikzee zijn al druk bezig met het ontwikkelen en uitproberen van de fijnstofmeetmethode voor scholieren.

De GLOBE dag is voornamelijk bedoeld voor docenten en ’technisch onderwijsassistenten voor de bèta-vakken. De GLOBE dag is zowel voor ervaren GLOBE docenten als docenten die zich op het GLOBE programma willen oriënteren.

Over GLOBE

GLOBE is een internationaal netwerk van scholen die onderzoek doen aan natuur en milieu i.s.m. wetenschappers. De doelstelling van GLOBE is om Citizen Science in te zetten als middel om middelbare scholieren te interesseren voor wetenschap, natuur, milieu, internationalisering en duurzaamheid. Door onderzoek te doen dat een échte bijdrage levert aan onderzoeken van instituten als NASA, KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut), RIVM en WUR Wageningen University &Research (Wageningen University &Research), raken leerlingen betrokken.

Behalve de fijnstofcampagne heeft het RIVM samen met GLOBE ook al jaren een bodemproject.

De GLOBE dag stond oorspronkelijk gepland op 15 april 2020, maar is vanwege de sluiting van de scholen door het coronavirus uitgesteld naar het najaar. Hopelijk kan het dan wel doorgaan. Meer info over de nieuwe datum zal bekend gemaakt worden via de website van GLOBE Nederland