Achttien GLOBE-scholen in de provincies Utrecht en Noord-Holland doen sinds dit najaar mee aan het Snuffelfiets project. Per school gaan negen groepjes leerlingen een sensorkastje op hun fiets monteren. Al fietsend doen ze zo onderzoek naar fijnstof. Het tiende sensorkastje wordt op een vast plek opgehangen bij de school. 

De Provincie Utrecht is al langer betrokken bij de Snuffelfiets en wil het graag mogelijk maken dat meer scholen in de provincie hiermee aan de slag gaan. Voor de Provincie Noord-Holland is het scholenproject een onderdeel van Hollandse Luchten. De scholen worden begeleid door GLOBE-Nederland en Samen Meten van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

De scholen gebruiken het nieuwste model van snuffelfietssensorkastje, de SODAQ AIRS. Dit nieuwe model kan niet alleen “mobiel” (aan de fiets), maar ook “stationair” gebruikt worden door het op een vaste plaats aan de school te bevestigen. 

Ook op andere plekken gaan scholen met snuffelfietsen onderzoek doen naar fijnstof. De gemeentes Rotterdam en Rijswijk gaan de snuffelfietskastjes via GLOBE aan scholen aanbieden. In Zeeland gaan dit schooljaar GLOBE scholen fietsen in opdracht van de provincie.  

Aanmelden in Utrecht nog mogelijk  

Scholen in de provincie Utrecht kunnen zich nog aanmelden voor dit project. Dat kan via de GLOBE Snuffelfietswebsite

Op 10 maart 2023 is de GLOBE-ledendag.  GLOBE lanceert dan de Snuffelfiets voor alle scholen in het land. GLOBE-scholen kunnen de Snuffelfietskastjes huren. Het Snuffelfiets project is onderdeel van de fijnstofcampagne waarbij middelbare scholen in het hele land met stationaire sensorkits fijnstof meten. Deze campagne is een samenwerking tussen GLOBE en het RIVM en wordt ondersteund door het Schone Lucht Akkoord

Snuffelfiets kick-off op het Kennemerlandcollege in Beverwijk

Snuffelfiets kick-off op het Kennemerlandcollege in Beverwijk op 7 september 2022