Geluidmeters zijn relatief goedkoop zelf te ontwikkelen. Een aantal citizen scientists heeft doe-het-zelf meters gemaakt die niet alleen het volume maar ook de toonhoogte kunnen registreren. Andere doe-het-zelf geluidmeters kunnen zelfs automatisch de metingen versturen via wifi of mobiel internet. Hoe goed zijn deze geluidmeters? Wat kunnen ze precies? Voor welke soorten geluid zijn deze geluidmeters geschikt? Hoog tijd dus voor het Samenmeten-team om daar onderzoek naar te doen.

In de komende maanden vergelijken we een aantal doe-het-zelf geluidmeters - met elkaar en met een gekalibreerde klasse 1 geluidmeter. Heb jij ook een geluidmeter gemaakt waarvan je graag wilt weten hoe goed hij het doet? Neem dan contact op met samenmeten@rivm.nl. Wie weet nemen we  jouw geluidmeter ook mee in ons vergelijkingsonderzoek. Voorwaarde is onder andere dat je het ontwerp van de geluidmeter wilt delen, zodat anderen er eventueel ook wat aan hebben.

Geluidmeters die in ieder geval mee gaan doen zijn:

De geluidgegevens komen uiteindelijk natuurlijk op het samenmeten dataportaal. We zijn hard aan het werk om dit mogelijk te maken. Laat het ons weten als je daar belangstelling voor hebt of als je sensordata hebt om erop te zetten.