Fijnstofvanger buiten ophangen

Op 20 juni 2019 is de eerste Europese Clean Air Day. De dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor schone lucht. Burgers kunnen overal in Europa meedoen door zelf luchtkwaliteit te meten. De European Citizen Science Association (ECSA) Air Quality Working Group organiseert de dag, onder andere met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Doe mee

Via de website cleanairday.eu kun je je aanmelden en kijken welke activiteiten er zijn en hoe je kan meedoen. In Nederland organiseert de Waag Society op 20 juni een speciale hackathon https://waag.org/nl/event/heerlijk-helder-hackathon.  

Natuurlijk kun je ook meedoen door zelf luchtkwaliteit te meten. Je kan bijvoorbeeld eenvoudig een fijnstofvanger maken. Hiermee krijg je binnen een week een beeld van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Je kan ook een ingewikkelder fijnstofmeter bouwen en meedoen aan het Luftdaten project. Op de pagina Fijnstofvanger voor scholen  kan je zien hoe je zelf een fijnstofvanger kunt maken.

Ook als bestaand project kun je je aanmelden, zo zet je je  project internationaal op de kaart. Of maak een foto van jezelf en je meetapparaat en zet die op twitter met #cleanairdayEU erbij, of mail de foto naar join@cleanairday.eu.

In het Verenigd Koninkrijk werd de Clean Air Day al eerder georganiseerd in juni 2018 en was daar een groot succes. Een goede reden om te kijken of we dit succes in heel Europa kunnen bereiken. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkomende dag wordt.