Zelfbouw geluidmeters op het RIVM-terrein in Bilthoven

Samen Meten  ondersteunt citizen scientists bij het meten van geluid. In 2020 zijn we begonnen met het testen van zelfbouw geluidmeters op het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-terrein in Bilthoven. Dat leverde een generatie verbeterde geluidmeters op en een verbeterde testmethode. Dit najaar zijn we begonnen met een nieuwe testronde.  

In deze nieuwe testronde werken we met onder andere:

  • een verbeterde versie van een geluidmeter die we gebruikt hebben in Schiedam
  • een geluidmeter van Bart Jurgens uit Amerongen
  • een geluidmeter uit het Amsterdam Sounds project van de Waag Society
  • verschillende geluidmeters van het Sensor.Community-type

Er kunnen nog nieuwe geluidmeters bijkomen. We hangen de geluidmeters een tijd naast elkaar en gebruiken een klasse I geluidmeter om te kalibreren. Ook nieuw dit jaar is dat we een hele serie geluidmeters kalibreren die we gaan gebruiken in citizen science projecten voor metingen van vliegtuiggeluid en spoorgeluid. We willen graag weten hoe de geluidmeters het in de praktijk doen! 

Bladzuigerherrie 

De testen hebben nu al interessante gegevens opgeleverd. Onder andere pikten ze het geluid op van een bladzuiger die een oorverdovend lawaai maakte. 

Bladzuiger op RIVM terrein

Bladzuiger vlak bij de geluidmetertestlocatie 

Het geluid met veel lage tonen was goed terug te zien in de geluidmetingen. Het is dat we toevallig op het terrein aanwezig waren, en met onze eigen oren het lawaai hebben gehoord anders hadden we de metingen bijna niet geloofd.

figuur van geluidmeting tijdens bladzuiger lawaai

Geluidmeting in  de periode dat de bladzuiger rondreed. Het geluidniveau (level in het plaatje) komt boven de 80 dB uit en piekt bij lage tonen, zo rond de 100 -125 Hz. De metingen in het plaatje zijn gemeten met de RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geluidmeter die ook frequenties (toonhoogtes) kan meten. Niet alle geluidmeters meten dat, sommigen meten alleen hoe hard het geluid is (in dB).