In april 2023 was de vierde Sensor Data Challenge: een 24-uurs hackathon georganiseerd door De Haagse Hogeschool in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek)), het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de Universiteit Utrecht. Vanuit Samen Meten hebben wij een challenge aangeleverd. Twee teams zijn hier enthousiast mee aan de slag gegaan met mooie resultaten! 

Sensoren combineren met data science 

De centrale vraag van deze hackathon was: Hoe kunnen we gedrag in de werk- en leefomgeving meten, voorspellen en verbeteren door sensoren te combineren met applied data science? Het thema was ‘Vinden en Verplaatsen’ en de challenges waren divers. Kun je een tool maken om gereedschap terug te vinden? Hoe krijg je inzicht in hoe mensen verschillende OV soorten gebruiken zoals de deelfiets? En kan een app worden gemaakt om te begrijpen wanneer, waarom en waar mensen stoppen in het verkeer?  

Hittestress en mogelijke oorzaken in kaart brengen 

Ook Samen Meten was uitgenodigd om een challenge te pitchen. Onze challenge ging over het in kaart brengen van hittestress. Als het erg warm is kan dit effect hebben op onze gezondheid (zie ook Hitte | RIVM). In steden is het gemiddeld warmer dan buiten de stad, hitte blijft langer hangen door hoge gebouwen en minder groen. Dit noemen we het hitte-eiland effect (zie het plaatje). 

Sensoren die fijnstof meten, meten bijvoorbeeld ook de temperatuur. Hier wordt nog weinig mee gedaan.  Maar hoe leuk zou het zijn als je real-time inzicht hebt in hoe warm het is in de stad, waar de hitte hotspots zijn en waar dit door komt? Vandaar dat onze challenge was: real-time data gebruiken om hitte hotspots in steden en mogelijke oorzaken hiervan inzichtelijk te maken voor bewoners tijdens bijvoorbeeld een hittegolf. Dit is direct een relevante vraag tijdens de huidige zomerse temperaturen. 

Hitte-eiland effect (bron https://community.wmo.int/en/activity-areas/urban/urban-heat-island

Teams aan de slag 

Twee teams gingen enthousiast aan de slag: team Enhanced Virtual Entity (EVE) van het MBO Rijnland en team Leanatics van de HAN. Team EVE  had een mooie online hittekaart gemaakt. Leanatics ging met temperatuursensoren aan de slag en deed daarmee een demonstratie. Ze maakten ter plekke een hittekaart van de ruimte waar we in stonden. 

Leuk om te vermelden is dat team Leanatics met hun aanpak van deze challenge de eerste prijs heeft gewonnen. Het enthousiaste team EVE hadden een geheime agenda met hun deelname aan de Challenge: indruk maken en daarna een stageplek vragen op De Haagse Hogeschool. Dat is goed gelukt! Ze zijn al begonnen met hun stage. 

Beide teams gefeliciteerd en hartelijk dank aan alle teams voor hun creatieve ideeën! De aftermovie is te vinden op https://sdc.ddmr.nl/