In het weekend van 26 en 27 januari 2019 vindt in de WAR, Geldersestraat 6 te Amersfoort, het festival MeetKoppel plaats. MeetKoppel wordt georganiseerd door deelnemers van ‘Meet je Stad!’, zogenaamde burgerwetenschappers (citizen scientists) die al vanaf 2015 de gevolgen van het veranderende klimaat in Amersfoort meten.

Niet alleen in Amersfoort zijn burgerwetenschappers actief. Overal in den lande en zelfs ver daarbuiten meten inwoners zaken als luchtkwaliteit, temperatuur (hittestress), vogelstand, bijenpopulatie, grondwaterstand en noem al die andere meetonderwerpen maar op.  Zaken, die het waard zijn om gemeten te worden omdat ze veelzeggend zijn voor de kwaliteit van je leefomgeving.

Tijdens MeetKoppel kunnen de meters en tellers, de sensorenbouwers en data-analisten én de telmethode-ontwerpers elkaar ontmoeten, bevragen én inspireren. Naast een veelzijdig programma is er lekker eten en drinken en zijn er allerlei voorzieningen om ook met elkaar aan de slag te gaan.

Programma en aanmelden

De eerste aanmeldingen voor het programma zijn inmiddels bekend. Vanuit Bergen in Noorwegen komt een delegatie die daar ook bezig is met ‘Meet je Stad’. Thomas Telkamp vertelt over het lanceren van een satelliet waarmee burgerwetenschappers in afgelegen gebieden hun data kunnen sturen. Ton Zijlstra houdt een lezing over open data en hoe je die kunt gebruiken. Vanuit Limburg komt iemand vertellen over het meten van luchtkwaliteit rondom megastallen. Je kunt meewerken aan het ontwikkelen van een vleermuisdetector, alles te weten komen over vogeltellingen en nog veel meer.

De rest van het programma is nog een verrassing, want zoals bij burgerwetenschappers én de WAR past, wordt het programma niet van bovenaf bepaald, maar maken de deelnemers het programma zelf. Iedereen die zich dan ook bezig houdt met het meten van gegevens in zijn eigen omgeving wordt dan ook van harte uitgenodigd om ‘iets’ aan het programma toe te voegen.

‘Iets’

Dat ‘iets’ kan van alles zijn: een lezing, een demonstratie, een vraagstuk voor bijvoorbeeld een brainstorm óf een onderwerp voor een zogenaamde hackathon, een werksessie om mét elkaar iets te ontwerpen of bouwen.

Het programma in wording kun je volgen op http://koppelting.org/en/home. Op diezelfde website kun je je aanmelden en jouw project toevoegen.

Meer weten? Zie www.koppelting.org of mail naar info@koppelting.org.

Het programma duurt van 10:00 tot 17:00 op beide dagen.

Let op: de voertaal van de website en tijdens meet-ups op het festival waar internationale gasten bij zijn is Engels!