Het DCMR luchtmeetnet bestond in 2019 precies 50 jaar. Om dat te vieren, werden in dit jubileumjaar meer dan 200 bewoners van verschillende gemeentes in het Rijnmondgebied in de gelegenheid gesteld om zelf de concentratie stikstofdioxide te meten. De metingen gebeurden met behulp van Palmes buisjes.

Begin 2019 zijn er 230 deelnemers verdeeld over heel het Rijnmondgebied, die stikstofdioxide metingen doen met Palmesbuisjes.

De deelnemers bepaalden zelf de meetlocatie en verwisselden ook zelf de meetbuisjes iedere 4 weken in het jaar van de metingen. De plaatsen waar de deelnemers hebben gemeten staan als paarse driehoekjes op de kaart.

Meetperiode 2019-2020

In december 2018 vonden drie goed bezochte informatieavonden over het burgermeetproject plaats. De metingen zijn officieel begonnen op 9 januari 2019. Aan het einde van het project zijn de resultaten met een rapportage en tijdens bewonersavonden gedeeld. In november 2020 vond de afsluitende presentatie via internet plaats.

Enquêtes onder de deelnemers

Bij de start en aan het eind van het project is een enquête uitgevoerd. Met de enquêtes is informatie verzameld over de verwachtingen van de deelnemers. Ook werd gevraagd wat ze van het project vonden en in welke mate ze anders over luchtkwaliteit en over metingen zijn gaan denken.

Voor meer informatie, bijvoorbeeld de presentatie  van de informatieavond, het eindrapport en de uitkomsten van de enquetes:  Burgermeetproject 50 jaar luchtmeetnet DCMR | DCMR

De meetresultaten

Op het Samen Meten Dataportaal staan sinds eind maart 2019 de meetresultaten. Je vindt de resultaten daar nog steeds, de namen van de meetpunten starten met RPB_ROT. De meetpunten zijn nu zwarte bolletjes, wat aangeeft dat de metingen niet recent zijn. Het is uniek dat er op zo'n schaal Palmesbuisjes metingen zijn gedaan. Deze metingen zijn dus nog steeds heel interessant voor analyses. Onze RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-collega’s die bezig zijn met de officiële berekeningen experimenteerden met het berekenen van gedetailleerdere concentratiekaarten in een stedelijk gebied als de Rijnmond regio.  Aan de hand van de metingen van dit initiatief konden ze kijken of de kaarten klopten met de gemeten waarden.  De resultaten zijn verschenen in het Tijdschrift Lucht en in dit nieuwsartikel.

Passieve sampler voor DCMR gebouw

Bron Foto: DCMR