Schoolklassen kunnen zelf fijnstofvangers maken om de luchtkwaliteit rond hun school te onderzoeken. Op deze pagina geven we alle informatie die nodig is om met de groep aan de gang te gaan.

Fijnstof onderzoeken

Fijnstofvanger knippen

Schoolklassen kunnen zelf fijnstofvangers maken om de luchtkwaliteit rond school te onderzoeken. We geven informatie voor scholen  waarin beschreven staat hoe leerlingen zelf eenvoudig fijnstofvangers kunnen maken van karton en vaseline. Daarna hangen de leerlingen  de fijnstofvangers buiten op. Na een week kijken ze hoeveel fijnstof er gevangen is. De resultaten kunnen ze zelf op een kaart van Europa zetten. 

 

Ook andere geïnteresseerden kunnen fijnstofvangers maken en de meetgegevens uploaden naar de Europese kaart. Daarvoor kun je je registreren op de in het Nederlands vertaalde website.

Onderzoekend leren

Deze activiteit stimuleert onderzoekend leren en helpt de leerlingen meer te weten te komen over:

  • Wat luchtvervuiling is, met name fijnstof
  • Wat de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling zijn
  • Hoe fijnstof kan worden gemeten en wat je er aan kunt doen
  • Hoe je een experiment als onderzoeker uitvoert

Achtergrondinformatie

Het lesmateriaal en aanvullende informatie is gegeven in de pdf's hiernaast.

Dit project is bedacht door NILU, het Noorse Instituut voor Luchtonderzoek.  NILU nodigt scholen in heel Europa uit voor de meetcampagne "Schone lucht voor iedereen (in het Noors)", in het kader van de van de European Clean Air Day