De GLOBE-ledendag was dit jaar op het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Scholen die lid zijn van GLOBE kunnen met hun leerlingen meedoen aan citizen science-projecten op het gebied van milieu en klimaat. Op 10 maart deden de docenten weer volop inspiratie op, maakten kennis met nieuwe projecten en wisselden tips en informatie met elkaar uit. Ook was er een nieuw project, NO2 meten met meetbuisjes.
Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is een van de wetenschappelijke instituten die meedoen in GLOBE. Net als het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) of de Wageningen Universiteit. De docenten leerden in allerlei workshops van zowel wetenschappers als ervaren collega’s, hoe ze met hun leerlingen mee kunnen doen met de onderzoeksprojecten.
Nieuw project: NO2 meten met meetbuisjes
Een van de hoogtepunten van de bijeenkomst was de introductie van een nieuw GLOBE-project. Leerlingen gaan samen met het KNMI en het RIVM NO2 meten met meetbuisjes. Bas Mijling van het KNMI vergelijkt deze data met de satellietdata van TROPOMI. De meetgegevens komen terecht op een speciale pagina van het Samen Meten dataportaal waar nog meer data van andere NO2-meetbuisjes te vinden is. De docenten waren erg enthousiast over dit project naar NO2 in de atmosfeer. De 10 beschikbare pakketten met meetbuisjes waren dan ook zo verdeeld. Deze GLOBE-scholen kunnen aan de slag met dit project.
Satellietmetingen (gekleurde achtergrond) en NO2 buisjes metingen (gekleurde puntjes) van maart 2022 als illustratie van hoe data eruit gaan zien
Naast de presentatie van dit nieuwe project konden de GLOBE-docenten ook workshops volgen over andere projecten, zoals Fijnstof en de Snuffelfiets, de GrowApp, Waterdiertjes, en nog een nieuw project dat enthousiast werd onvangen: Microplastics.
Docent oefent met Snuffelfietssensor tijdens fijnstof workshop