In het voorjaar van 2021 startte GroenLinks Echt-Susteren met het burgerinitiatief Samen Meten Echt-Susteren. Enkele enthousiastelingen hebben toen de vereniging Samen Meten Echt-Susteren opgericht en uitgezocht waar de onderdelen voor het meetapparaatje het best gekocht konden worden. Daarna konden de belangstellenden een fijnstofmeter kopen voor 50 euro. Zo’n 60 inwoners waren meteen geïnteresseerd in het plaatsen van een meetkastje om fijnstof te kunnen meten. Op 4 september 2021 werd het eerste meetkastje feestelijk overhandigd. Eén voor één komen er steeds meer meetkastjes. Op 1 november stonden er al achttien kastjes online op het Samen Meten dataportaal.  

De familie Teunissen uit Susteren krijgt het eerste meetkastje van het burgermeetnet Samen Meten Echt-Susteren

De familie Teunissen uit Susteren krijgt het eerste meetkastje van het burgermeetnet Samen Meten Echt-Susteren 

De luchtkwaliteit in Echt-Susteren 

De verbreding van de A2, de uitbreiding van VDL Nedcar en het toenemend vrachtverkeer heeft een effect op de hoeveelheid fijnstof en daarmee op de gezondheid. Maar hoe groot is dit effect? GroenLinks Echt-Susteren vindt het belangrijk dat dit wordt gemeten en deed de aanzet voor een burgermeetnet. Inmiddels is er een aparte vereniging voor Samen Meten Echt-Susteren. Er is geen politieke verbintenis met GroenLinks. Iedereen in Echt-Susteren kan meedoen onafhankelijk van politieke kleur.  

Burgermeetnet fijnstof 

Fijnstof kan door elke inwoner van Echt-Susteren worden gemeten met een klein kastje dat is aangesloten op een stopcontact en via wifi verbonden is met het internet. Samen Meten Echt-Susteren biedt inwoners de gelegenheid zo'n fijnstofmeter te kopen. Via citizen science data verzamelen wordt al in veel Zuid-Limburgse gemeenten toegepast. Echt-Susteren was nog blanco op de Samen Meten kaart van het  RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), maar dat verandert nu snel. 

Sensirion SPS30 

Het bestuur en de werkgroep hebben gekozen voor de Sensor.Community methode om fijnstof te meten. Hiermee meten ze PM2,5, ofwel fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,0025 millimeter of 2.5 micrometer. Voor de technisch geïnteresseerden: er is gekozen voor de microcontroller met wifi ESP8266 en de fijnstofsensor Sensirion SPS30. Deze sensor wordt steeds vaker gebruikt omdat hij goede PM2.5 metingen geeft en bijna niet gevoelig is voor vocht in de lucht. De grovere fractie van fijnstof PM10 kun je met deze sensor niet goed meten. Verder zit er in het meetkastje nog een HTU21 sensor om temperatuur en luchtvochtigheid te meten.  

De rol van Samen Meten RIVM 

Net als bij bijvoorbeeld Samen Meten Meierijstad heeft Samen Meten van het RIVM geen directe betrokkenheid bij Samen Meten Echt-Susteren. Het burgermeetnet bouwt echter wel op de Samen Meten infrastructuur en je kunt de metingen goed bekijken op het Samen Meten dataportaal

Samen Meten Echt-Susteren sensoren op het Samen Meten dataportaal op 1 november 2021

De Samen Meten Echt-Susteren sensoren op het Samen Meten dataportaal op 1 november 2021