Met de Samen Analyseren Tool van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) kun je zelf sensordata bekijken en analyseren. Omdat de interpretatie van luchtkwaliteitsdata soms lastig is, geven we vanuit Samen Meten regelmatig workshops met de tool voor meetprojecten. Laatst hebben we weer twee workshops gegeven, in Eindhoven en Tilburg. De volgende workshop is tijdens de SLA participatiedag op 20 november.
Het gebruik van de tool nodigt uit tot een gesprek over luchtkwaliteit in Eindhoven
In de regio Zuid-Oost Brabant wordt veel gemeten binnen het Innovatief Luchtmeetnet (ILM) en enkele burgermeetgroepen. Het ILM is een meetnetwerk dat bestaat uit zo’n 50 meetpunten. Het is opgezet door een consortium van de Provincie Noord-Brabant, AiREAS, Gemeente Eindhoven, TNO, GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst), IRAS, Omgevingsdienst Zuid-Oost brabant en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Deze partijen, maar ook andere gemeenten, deden mee met de workshop in Eindhoven. De aanwezigen stelden veel vragen, bijvoorbeeld over het dataportaal, de sensordata, luchtkwaliteit en gezondheid, maar ook over de tool zelf. Dit zorgde voor onderlinge kennisuitwisseling en startte een discussie over waarom er nou eigenlijk gemeten wordt en wat dit betekent voor de toekomst van het ILM. Door met de Samen Analyseren Tool aan de slag te gaan, kwam er tussen de deelnemers een mooi gesprek op gang over luchtkwaliteit, gezondheid, data en samenwerking met elkaar en met inwoners.
Twee meetgroepen in Tilburg aan de slag met de tool
In Tilburg meten sinds het begin van dit jaar twee meetgroepen de luchtkwaliteit. Eén van de groepen bevindt zich in het centrum van de stad, waar meerdere bronnen van luchtvervuiling een rol spelen (denk aan bijvoorbeeld verkeer en houtstook). De andere groep meet vooral rondom wegen, hier is verkeer dus de belangrijkste bron. De deelnemers gingen enthousiast aan de slag met de tool, en er verschenen mooie grafieken van tijdreeksen, winrozen en daggemiddelden. Hierbij werden soms verschillen gevonden tussen verschillende locaties in de stad. Wel bleek het nog lastig om bijvoorbeeld de spits terug te zien in de data. Ook de invloed van de luchtvochtigheid op de metingen maakte de analyse soms moeilijk. Het is dan lastig inschatten of je een fijnstofpiek ziet, of eigenlijk een verhoging van de luchtvochtigheid. Het kan helpen om dan weerdata van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) erbij te zoeken.
Workshop over de Samen Analyseren Tool op de SLA participatiedag
Wil je ook de tool uitproberen onder begeleiding van RIVM’ers? Dit kan op de SLA participatiedag. We hebben het maximale aantal aanmeldingen bereikt, dus aanmelden kan niet meer. Wil je een plekje reserveren op de reservelijst? Stuur dan een mail naar samenmeten@rivm.nl.