Luchtvervuiling houdt zich niet aan landsgrenzen, daarom is Samen Meten ook actief over de grens. We doen mee in drie Europese projecten over burgerwetenschap en sensoren: CityTRAQ, CitiObs en more4nature. Hieronder een korte update.

CityTRAQ

In CityTRAQ werkt Samen Meten samen met de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) en met de Vlaamse steden Antwerpen, Gent en Brugge. Ook de Kroatische stad Zagreb doet mee. In de verschillende steden worden plannen gemaakt om de luchtkwaliteit beter te maken, vooral door het verkeer te reguleren. Met rekenmodellen van de VMM kunnen de Vlaamse steden kijken welke maatregelen kansrijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren en ook waar ze met sensorkits het beste kunnen gaan meten om te kijk wat het effect is van de maatregelen. Binnenkort start er ook een meetproject in Zagreb. Samen Meten van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) levert expertise op het gebied van de sensordata. Ook leren we heel veel van de CityTRAQ aanpak. Misschien kunnen we in Nederland beter gebruik maken van luchtkwaliteitsmodelering als input voor citizen science projecten.

Meer informatie op LIFE CityTRAQ – Together for better local air quality of CityTRAQ: luchtvervuiling van verkeer meten

Kijk ook eens op samenvoorzuiverelucht.eu | Samen voor Zuivere Lucht wil burgers en lokale overheden activeren en informeren.

CitiObs

CitiObs wil bestaande citizen science projecten in Europa succesvoller maken, door te ondersteunen bij technische vragen, maar juist ook bij sociale vragen. Hoe kun je bijvoorbeeld meer en diverse groepen aansluiten bij je project? Of het contact met beleidsmakers verbeteren? En welke acties kun je verbinden aan je data? Daarvoor biedt CitiObs handvatten. Een van de eerste citizen science projecten die meedoen aan CitiObs is de Luchtclub in Rotterdam. Maar er is nu net een open call geweest voor andere citizen science projecten. Er zijn veel aanmeldingen uit Nederland en België!

Kijk op: CitiObs: citizen observatories versterken en verbinden of 

Enhancing citizen observatories for sustainable cities - CitiObs

More4nature

Het doel van more4nature is dat citizen science data gebruikt wordt voor beleid. Dat kan zijn voor allerlei thema’s, in het project gaat het naast luchtkwaliteit ook over waterkwaliteit, biodiversiteit en ontbossing. Bijdragen aan beleid kan ook op allerlei manieren. Je kunt bijvoorbeeld het probleem onder de aandacht brengen, maar ook monitoren hoe het er voor staat. Misschien is het zelfs mogelijk om als citizen scientist bij te dragen aan het handhaven van beleidsregels. Dat laatste zal voor luchtkwaliteit nog niet meevallen, maar bijdragen aan monitoren van de luchtvervuiling en dit probleem onder de aandacht brengen moet zeker lukken.

Er is net een nieuwe website voor more4nature

Of kijk op More4nature – burgermetingen gebruiken in beleid