Geluidmeter

Het aantal geluidmeters op het samenmeten.rivm.nl dataportaal neemt rap toe. Vooral het groeiende aantal geluidmeters van Sensor.Community valt op. Bij de Sensor.Community aanpak is het mogelijk om een geluidmeter te combineren met een fijnstofsensor.

Een van de bouwers, Tonnie Derks vertelt: “Afgelopen maanden hebben we 3 geluidmeters gebouwd volgens het sensor.community concept. Deze meetsets (beta versies) zijn nu operationeel in Uden, Wanroij, en Sint-Hubert (Gemeente Mill). We hebben als behuizing gekozen voor een eigen 3D print ontwerp (zie bovenstaande foto). Dit ontwerp is deels van het internet gehaald, zie open sense. We hebben dit aangepast zodat het ook toepasbaar is voor de geluidsensor.”

Ook Diane uit Utrecht is met de hulp van Sensor.Community aan de slag gegaan met de meetboxjes. Ze bouwt Sensor.Community meters met geluid- en fijnstofsensoren erin. Een aantal van haar meetboxjes zijn actief in de stad Utrecht. Er staat er ook nog één in Arnhem, in Denekamp en binnenkort in Amsterdam. Ook in Leiden verschijnen er binnenkort nog 10.

Diane organiseert soms ook workshops zodat meer mensen kunnen leren de meters in elkaar te zetten. Ook zij maakt zelf een behuizing met een 3D printer (zie foto).

Geluidmeter gebouwd door Diane

Regelmatig contact tussen Samen Meten en Sensor.Community

De meetdata van de Sensor.Community meetkits in Nederlands zijn ook zichtbaar op het Samen Meten dataportaal, zowel voor geluid als voor fijnstof. Omdat de geluidmeters van Sensor.Community zo snel in populariteit toenemen, overlegt het Samen Meten geluidteam regelmatig met de Sensor.Community ontwerpers van de geluidmeter in Duitsland. Dat overleg is heel vruchtbaar en heeft bijvoorbeeld geleid tot aanpassingen in de software van de geluidmeter zodat die een hoger tijdsresolutie heeft en ook lagere geluidniveaus beter kan meten.