Tijdens een YouTube Live bijeenkomst op 21 april 2021 georganiseerd door GLOBE Nederland gingen docenten en leerlingen in gesprek met bestuurders en medewerkers van Samen Meten RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) over de resultaten van hun Snuffelfietsproject. De afgelopen maanden hebben de leerlingen de fijnstofconcentratie onderzocht door met een sensor aan het fietsstuur de luchtkwaliteit te meten op hun route van huis naar school. De uitzending is terug te kijken op Youtube
Middelbare scholieren van het Anna van Rijn college uit Nieuwegein en het Globe College uit Utrecht hebben de afgelopen maanden de luchtkwaliteit onderweg van en naar hun school onderzocht. Met een speciale sensor aan het stuur van hun fiets konden ze de hele route de fijnstofconcentratie meten. Het ging hierbij om een pilot. De twee pilotscholen ontvingen van de provincie ieder 10 snuffelfietssensoren om aan de fiets van de leerlingen te bevestigen. Tijdens de fietsroute die de leerlingen afleggen van en naar school is de hoeveelheid fijnstof in de lucht gemeten. De informatie uit de sensoren wordt automatisch naar het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gestuurd en is ook te volgen via www.snuffelfiets.nl.
Estafette met snuffelfietssensoren
Voor de provincie is deze pilot in het kader van het Schone Lucht Akkoord een stimulans om uit te zoeken hoe en waar zij de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Tegelijk zorgt het project dat leerlingen in beweging zijn, en ook dat is belangrijk voor de gezondheid. Gedeputeerde Rob van : “We hebben nu bij 2 scholen gezien dat het project werkt. Nu willen we heel graag dat zoveel mogelijk scholen in onze provincie ook mee gaan doen. We gaan daarom samen met GLOBE Nederland een estafette systeem opzetten waarbij scholen jaarlijks een tijdje een set met snuffelfietssensoren kunnen lenen.”
Betaalbaar en leerzaam
Enkele jaren geleden was het nog niet mogelijk om deze fijnstof met een zelfgebouwde sensorkit te meten. Door de sterke ontwikkeling van de technologie is dit vandaag de dag wel goed mogelijk en ook nog eens tegen een betaalbare prijs. In dit project hebben de provincie Utrecht, Samen Meten van het RIVM en Stichting GLOBE Nederland daarom de handen ineen geslagen om met leerlingen de luchtkwaliteit te gaan meten. Matthijs Begheyn van het GLOBE vertelt: “Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast en creatief de leerlingen met dit actuele onderwerp aan de slag zijn gegaan.”
De leerlingen zijn inderdaad erg enthousiast om daadwerkelijk iets bij te kunnen dragen aan kennis over de luchtkwaliteit. Maar ze zijn ook positief kritisch. Docent Denny van Beusichem: “de leerlingen vonden het sensorkastje zelf er maar saai uitzien. Onze leerlingen willen daarom zelf een hip en aantrekkelijk ontwerp maken waarop je realtime informatie kunt aflezen zoals snelheid, tijd en de concentratie fijnstof. Dit laat hun betrokkenheid zien.”