
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hielp omwonenden van het bedrijf Greenblocks/PreZero in Coevorden om zelf fijnstofmeters te bouwen. Bewoners gaven aan hinder te ervaren van houtstof en rooklucht afkomstig van het bedrijf. De universiteit voorzag de buurt van materiaal om kleine fijnstofmeters te bouwen. In januari 2025 werden 15 fijnstofmeters met SDS011-sensoren opgehangen door de bewoners.
Theo Jurriens van de RUG hoorde via RTV Drenthe over de actuele discussie over houtstof en andere uitstoot rond het bedrijf Greenblocks/PreZero in Coevorden. Omwonenden van het bedrijf geven aan al sinds 2018 hinder te ervaren van neerdalende houtstof en rooklucht. Uit een recent GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)-rapport bleek dat er te weinig meetgegevens beschikbaar waren om duidelijke conclusies te trekken.
Zelf meten
Daarom ging Theo aan de slag om de bewoners te helpen met het bouwen van fijnstofkastjes. Dit deed hij al eerder in het project onzelucht. Dit project zorgde ervoor dat heel Noord-Nederland volhangt met fijnstofmeters. De meetkastjes in Coevorden passen daar goed bij. De metingen kun je ook bekijken op sensor.community en op het Samen Meten- dataportaal.
Inzicht in luchtkwaliteit
Jurriens benadrukt dat de nieuwe meters alleen de hoeveelheid fijnstof in de lucht meten. “Als er een piek zichtbaar is, dan zegt dat nog niet zoveel over waar het fijnstof vandaan komt of de samenstelling van het fijnstof. Wel kunnen de gemeente en de GGD dan besluiten om vervolgmetingen te doen." Volgens de onderzoeker is ook fijn dat bewoners op deze manier zelf inzicht krijgen in de luchtkwaliteit in de betroffen buurt.
Verbeteren processen
Het bedrijf GreenBlocks liet eerder weten dat zij de klachten serieus neemt. "We kijken of de klacht naar ons te herleiden is”, stelt een woordvoerder van het bedrijf. “Als blijkt dat wij verantwoordelijk zijn, proberen we processen te verbeteren. Want wij vinden het ook vervelend als buurtbewoners overlast ervaren.”