Op woensdag 24 april 2024 was de eerste Nationale Geluidmeetdag, een burgeronderzoek naar de geluidsbeleving in Nederland. Meer dan 2700 deelnemers deden rond 3300 geluidsmetingen met een app. Het is duidelijk dat het onderwerp geluid leeft in Nederland.

De geluidmetingen zijn te zien via de speciale kaart van het Samen Meten dataportaal.  Deze kaart laat zien waar er gemeten is op 24 april. In totaal is er met 2709 unieke telefoons gemeten. Dank aan alle mensen die hebben meegedaan! Als je inzoomt op de kaart kun je als het goed is je eigen meting terugvinden.

Deze eerste resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift geluid. Ze geven een mooi inzicht in geluidsbeleving in Nederland. Een uitgebreidere analyse volgt later. 

Geluidbeleving

Dit onderzoek gaat over meer dan het meten van geluidniveaus, het is vooral ook een onderzoek naar hoe mensen geluid beleven. Er is daarom nog veel meer data om te analyseren. Daar wordt hard aan gewerkt, hou voor meer informatie nationalegeluidmeetdag.nl in de gaten.

Wat we alvast kunnen concluderen is dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het zelf meten van geluid. Heel veel dank aan iedereen die heeft meegedaan op 24 april. Plannen voor een volgende Nationale Geluidmeetdag zijn in de maak.