Welke sensor kies ik? Dat is een van de eerste vragen die je stelt als je wilt beginnen met het meten van luchtkwaliteit. En meteen een lastige keuze, want er zijn veel verschillende meetkits beschikbaar. Stichting Burgerwetenschappers Land van Cuijk voert daarom een vergelijkend warenonderzoek uit door beschikbare meetkits met elkaar te vergelijken. Zij roepen jullie op om mee te doen.  

Aanleiding voor het warenonderzoek is dat de stichting in gesprek was met de gemeente Land van Cuijk over het SLA thema ‘Burgerparticipatie en fijnstof metingen’. Uit dat gesprek bleek dat de keuze van low-cost meetkits ingewikkeld is. Niet alleen voor de gemeente Land van Cuijk, maar ook voor andere gemeenten.  

Het onderzoek 

De stichting kocht zeven low-cost meetkits en leende er een aantal van andere burgerinitiatieven. Het idee was om de verschillende kits met elkaar te vergelijken en hier een advies over uit te brengen. Om dit te kunnen doen is een aantal vragen opgesteld: wat kost de kit, wat zijn de toepassingsmogelijkheden, welke fijnstofsensor zit erin, welke temperatuur en vochtigheidssensor zit er in, hoe sluit je hem aan, hoe geschikt is de kit om buiten of alleen binnenshuis te gebruiken en hoe staat het met beschikbaarstelling data en inzicht in de plaatselijke luchtkwaliteit. En vooral: ‘Op welke doelvraag geeft dit meetinstrument een redelijk antwoord?’  

De nu onderzochte meetkits zijn die van MySense, Aerocount, Ikea, Sensor.Community, Ohnics, Sodaq Air, en ApriSensor. Vaak werd de vraag aan leveranciers: 'hoe verwerk je de gegevens?' beantwoordt met ‘dat is geheim’.  

Jouw ervaring is welkom 

Daarom is de stichting Burgerwetenschappers Land van Cuijk benieuwd naar ervaringen van gebruikers. Heb jij ervaringen met bovengenoemde of andere meetkits? Dit kan gaan over het meetstation zelf, de beschikbaarheid data, transparantie over dataverwerking, etc. Of heb je een andere meetkit en heb je interesse om mee te doen? Neem dan contact op met de stichting (stbwlvc@gmail.com). Het is de bedoeling om de resultaten van het onderzoek te publiceren. Op de komende SLA Participatiedag op 20 november 2024 is de stichting Burgerwetenschappers Land van Cuijk aanwezig om vragen te beantwoorden.