De gemeente Assen wil graag de bestaande fijnstofmeetpunten van burgers in hun gemeente analyseren. Daarom vroegen ze Samen Meten om hulp. Paolo Bakker, projectadviseur bij de gemeente Assen, vertelt waar deze interesse vandaan kwam en wat zij met de inzichten gaan doen.  

Wat doet de gemeente Assen op het gebied van citizen science?

Paolo vertelt: “De gemeente Assen heeft zich aangesloten bij het Europese Green City Accord. Dit is een initiatief dat duurzame stedelijke ontwikkeling stimuleert. Een van de vijf thema’s van dit akkoord is luchtkwaliteit. We willen beter begrijpen waar en wanneer luchtkwaliteit een uitdaging vormt, om gericht maatregelen te kunnen nemen.”  

De gemeente ondersteunt al een aantal citizen science projecten. “Een concreet voorbeeld is het Snuffelfietsproject van Globe waar het Dr. Nassaucollege aan mee doet. Het doel van dit project is bewustwording bij en participatie van de inwoners. De gemeente Assen wil de data aanvullend gebruiken voor het opstellen van een visie en beleid op milieu.” 

Wat doen jullie met de data van inwoners? 

“Dankzij de inzet van inwoners die fijnstofmetingen doen, is er al een netwerk van sensoren verspreid over de gemeente. De gemeente Assen wil de verzamelde data gebruiken om een helder beeld te krijgen van de concentraties PM2.5 en PM10 in de gemeente. Hiermee willen we trends in kaart brengen voor de hele gemeente, maar ook op specifieke locaties.” Over 2024 heeft de gemeente daarom een nulmeting gedaan. De data van de bestaande meetpunten is geanalyseerd met de Samen Analyseren Tool.  

Wat zijn je eerste gedachten nu je een keer met de data aan de slag bent geweest? 

Paolo vertelt: “We zijn positief verrast door de hoeveelheid data die beschikbaar is en de betrokkenheid van onze inwoners. Tegelijkertijd merken we dat de kwaliteit en consistentie van de data variëren, wat een belangrijk aandachtspunt is bij de interpretatie. 

Dit project heeft ons laten zien hoe waardevol lokale meetinitiatieven kunnen zijn. Het is inspirerend om te zien hoe inwoners bijdragen aan een schonere leefomgeving, want deze samenwerking leidt tot concrete inzichten voor ons gemeentelijk beleid.”  

Hoe kan Citizen Science data waardevol zijn voor de gemeente? 

Citizen Science data biedt een aantal unieke voordelen, Paolo somt er een aantal op: 

  • "Continuïteit: Metingen over een heel jaar geven inzicht in trends en seizoensinvloeden, wat belangrijk is voor effectieve beleidsvorming. Op de lange termijn kunnen we de metingen gebruiken om het resultaat van gemaakt beleid in kaart te brengen. 

  • Spreiding: De sensoren zijn geplaatst in diverse gebieden, zoals drukke wegen en rustige woonwijken, waardoor we een gedetailleerd beeld krijgen van de luchtkwaliteit in de hele gemeente. 

  • Betrokkenheid: Het feit dat inwoners zelf meten, vergroot het bewustzijn over luchtkwaliteit en zorgt voor draagvlak voor eventuele maatregelen. De uitdaging is nu om dit bewustzijn te vergoten naar alle inwoners. 

We hopen dat onze aanpak en inzichten andere gemeenten en inwoners inspireren om ook aan de slag te gaan met Citizen Science data.”