Tijdens de nieuwjaarsnacht deelden ongeveer 130 Nederlanders hun fijnstofmetingen met het nieuwe experimentele dataportaal van het RVM. Gemiddeld genomen namen de fijnstofconcentraties die sensoren van burgers in beeld brachten met een factor 17 toe. De officiële metingen van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit lieten een nog grotere stijging zien.
Tijdens de jaarwisseling 2017/2018 organiseerde het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voor de tweede keer een experiment met burgers om de piek in fijnstofconcentratie als gevolg van vuurwerk te meten. Het was de eerste keer dat de data gedeeld werden via het nieuwe experimentele dataportaal samenmeten.rivm.nl. Dat kon voor het eerst niet alleen door middel van WiFi maar ook via LoRa.
Het RIVM stelde een aantal sensorkits ter beschikking voor burgermeetprojecten in Amsterdam en Amersfoort. Daarnaast leverden burgerinitiatieven uit Apeldoorn en Venlo, en enkele individuen hun meetgegevens aan. De kaart van Nederland werd verder gevuld met meetgegevens van Nederlands deelnemers aan het Luftdaten-project en projecten waarin het RIVM experimenteert met sensornetwerken.
De deelnemers gebruikten verschillende typen sensoren. Omdat de absolute niveaus vaak niet vergelijkbaar zijn, liet de speciaal gemaakte visualisatie de resultaten als relatieve veranderingen zien. Daardoor ontstond op het moment suprême een mooi beeld van ontploffende vuurpijlen van verschillende grootte. Menigeen keek deze nacht niet naar het vuurwerk zelf, maar naar het scherm.
De gemeten pieken waren overal in Nederland van korte duur.
De resultaten van het experiment zijn te vinden op de projectpagina. Ook zijn de metingen gedurende het vuurwerk begin februari op een conferentie van “The Things Network” gepresenteerd. De presentatie is op video opgenomen, de beelden staan online.
Daarmee is het vuurwerkexperiment afgerond, maar de metingen gaan door. De meetgegevens blijven binnenkomen op samenmeten.rivm.nl en worden daar gevisualiseerd. In overleg met verschillende deelnemers werken we de komende maanden aan een ijking van de resultaten van de sensoren. Daarbij gebruiken we de metingen van de officiële meetstations. Een inkijkje in de eerste resultaten is gegeven op de Smart City Update dag op 7 maart (zie de presentatie).