Stikstof is veel in het nieuws. Het gaat dan vooral over stikstofverbindingen, zoals ammoniak, die neerkomen uit de lucht op natuurgebieden. Bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hebben we een heel groot netwerk om met Palmes buisjes ammoniak in de lucht te meten. Vanaf nu zijn deze metingen van het Meetnet Ammoniak in Natuurgebieden (MAN) ook te zien op het Samen Meten dataportaal.
Ammoniak gemeten door vrijwilligers
Het Meetnet Ammoniak in Natuurgebieden (MAN) bestaat sinds 2005 en heeft inmiddels meer dan 360 meetpunten waar maandelijks gemeten wordt met Palmesbuisjes. Betrokken vrijwilligers verwisselen die buisjes elke maand, bijvoorbeeld omdat ze willen bijdragen aan het oplossen van het stikstofprobleem.
Metingen voor iedereen beschikbaar
De ammoniakmetingen zijn voor veel mensen interessant. Daarom staan ze vanaf nu ook op het Samen Meten dataportaal, kijk bij “NH3 Palmes”. Als je op een puntje klikt kun je de seizoenwaardes zien voor dat meetpunt en de meetpunten in de buurt vanaf het begin van de metingen. Je ziet geen actuele metingen, want deze metingen zijn eerst gecontroleerd en gecorrigeerd. Dit gebeurt één keer per jaar.
In het plaatje zie je een voorbeeld voor een meetpunt op de Rozendaalse heide op de Veluwe. Je kunt zien dat de meetwaarden in de winter lager zijn dan in de andere seizoenen. Dat heeft te maken met het weer maar vooral ook met het mestbeleid. In de winter mogen boeren geen mest uitrijden.
Ammoniak
Ammoniak (NH3) in de lucht is al heel lang een belangrijk onderwerp voor het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Doordat er teveel ammoniak in de natuur terechtkomt zien we dat bepaalde flora en fauna verdwijnen. Het zorgt voor een afname van de biodiversiteit. Minder biodiversiteit betekent dat de natuur minder weerstand tegen ziektes, schimmels en droge en natte perioden heeft. Ook draagt ammoniak bij aan de vorming van fijnstof in de lucht waardoor het ook van invloed is op onze gezondheid.
Meer informatie
Als je meer wilt weten over het MAN over de meetresultaten van het MAN of over het meten van stikstof in het algemeen kijk dan op:
Meetnet Ammoniak in Natuurgebieden | RIVM