Hieronder beschrijven we wat je moet doen als je een Sensor.Community geluidmeter hebt om hem aan te zetten en aan de wifi te hangen zodat je hem daarna op de kaart kunt zien. In een aantal projecten hebben we deze geluidmeters uitgezet bij mensen die bijvoorbeeld spoorweggeluid (in America) of vliegtuiggeluid gingen meten.  Hoe je de geluidmeter zelf kan maken kunnen lezen op de Sensor.Community pagina. Ook als je een Sensor.Community fijnstofsensorkit hebt werkt het vrijwel hetzelfde

geluidmeter op tafel

Geluidmeter

Het instellen van de geluidmeter:

Zet de geluidmeter aan door de voedingsadapter in een stopcontact te steken en de kabel van de geluidmeter aan te sluiten op de voedingsadapter.

De geluidmeter zal nu tijdelijk een wifi-accesspoint aanmaken. Je kunt met een telefoon, tablet of laptop contact maken met dit wifi-toegangspunt en zo toegang krijgen tot de geluidmeter. (Dit is wat afwijkend van de gebruikelijke procedure om een apparaat aan de wifi thuis te koppelen. Dit gebeurt in een tweede stap.)  Zorg dat je de naam en het wachtwoord van je eigen wifi netwerk bij de hand hebt.

Voorbeeld mobiele telefoon:

Ga naar instellingen op je telefoon en zorg dat wifi op je telefoon aan staat. Laat de telefoon zoeken naar wifi-netwerken in de omgeving. Het wifi-netwerk van de geluidmeter zal de naam ‘airRohr-serienummer’ hebben, zoals op onderstaande figuur:

screenshot van telefoon voor aansluiten wifi

Het wifi-netwerk van de geluidmeter.

Het airRohr nummer staat ook op de sticker op de geluidmeter. Let op: op de kaart krijgt de geluidmeter straks een ander nummer.

Selecteer nu dit netwerk zodat de telefoon contact maakt met de geluidmeter. Er zal nu op je telefoon een scherm verschijnen zoals getoond wordt in onderstaande figuur:

screenshot van telefoon voor aansluiten wifi deel 2

 

Laat je niet van de wijs brengen dat er “Particulate matter sensor” (fijnstofsensor) staat, je kunt je geluidmeter hier ook mee instellen.

Je ziet hier een lijstje met alle wifi-netwerken in de buurt. Als het goed is, staat je eigen wifi-netwerk er ook tussen. Selecteer hier je wifi-netwerk, vul het wachtwoord van je wifi-netwerk in en druk op ‘save configuration and restart’. De geluidmeter zal nu herstarten en voortaan contact maken met je wifi-netwerk.

 

Let op: als bovenstaande goed gegaan is zal het wifi-accesspoint van de geluidmeter  ‘airRohr-serienummer’ niet meer op je telefoon/tablet/computer te zien zijn. Het wifi-accesspoint verschijnt pas weer als de geluidmeter je wifi-netwerk niet meer kan vinden. Bijvoorbeeld als de wifi uit staat of als je de geluidmeter op een andere plek met een ander wifi netwerk gaat ophangen.

Het instellen van de geluidmeter is nu klaar.

Je kunt de hele procedure ook terugkijken op https://www.youtube.com/watch?v=JeAguVCZDBM

 

Installeren van de geluidmeter:

Als de geluidmeter juist is ingesteld voor je wifi-netwerk kan de geluidmeter geplaatst worden op de plek waar je de geluidmetingen wilt uitvoeren. Hang de geluidmeter met de microfoon (die zit onder de zwarte windkap) schuin naar beneden zodat er geen water in kan lopen.

Plopkap op de microfoon

De zwarte windkap van de geluidmeter waar de microfoon onder zit

 

Hang de geluidmeter zo op dat het label met het serienummer aan de bovenkant zit.

geluidmeter schuin naar beneden opgehangen

Bevestigde geluidmeter met windkap schuin naar beneden

Bevestig de geluidmeter met de windkap schuin naar beneden, bijvoorbeeld met kabelbinders (tiewraps) zoals hier. De tiewraps mogen blijven uitsteken om vogels af te schrikken.

 

Een goede plek om geluidmetingen uit te voeren is:

- een plek met zoveel mogelijk vrij ‘zicht’ op de omgeving. Dus niet heel vlak bij struiken of bomen.

- niet te dicht op de gevel of een muur. Bij voorkeur wordt de geluidmeter minstens één meter van de gevel of een muur geplaatst. 

- niet in de buurt van verstorende geluidbronnen zoals een buiten-unit van een airconditioning

- een plek waar de geluidmeter niet opvalt of zo hoog hangt dat je weinig kans hebt op vandalisme of diefstal

 

Controleren van de metingen:

Na enkele minuten zullen de metingen zichtbaar zijn op het de kaart van Sensor Community: https://maps.sensor.community. De metingen zullen de volgende dag ook zichtbaar zijn op het dataportaal van Samen Meten: http://samenmeten.nl

Als de metingen niet verschijnen, gaat er iets mis. Kijk dan weer op je telefoon of de geluidmeter weer teruggegaan is naar de access-point stand. Herhaal dan bovenstaande handelingen voor het instellen van de geluidmeter.

geluidmeting op Sensor.Community kaart