Had u mee willen doen aan het project 'Vuurwerk 2016-2017'?Leuk om te horen dat u interesse heeft! Als RIVM willen we burgers en steden graag ondersteunen bij het zelf meten van de luchtkwaliteit. Op het kennisportaal vindt u daarvoor allerlei informatie.
Helaas hebben we alle beschikbare sensoren uitgedeeld op het Symposium ‘Samen meten aan Luchtkwaliteit’ van 7 december jl. Als het experiment succesvol verloopt, zullen wij naar mogelijkheden zoeken om dit te herhalen en andere projecten op te zetten.
We krijgen ook vragen over houtstook. We krijgen bij het RIVM veel vragen over het meten van houtstook en of dat mogelijk is met de Shinyei sensor die we voor het vuurwerkexperiment hebben gebruikt. Het lastige aan het meten van fijn stof is dat er veel verschillende bronnen zijn en een relatief hoge achtergrondconcentratie. Het is dan heel moeilijk om de bijdrage van een specifieke bron aan fijn stof goed te meten. Zelfs met geavanceerde apparatuur. Het vuurwerk was een grote bron met een duidelijk tijdstip. Daarom was het mogelijk de verhoging met de Shinyei sensor te meten. Bij houtstook is dat veel diffuser. Dat een meting met een Shinyei sensor (of iets soortgelijks) door houtstook wordt beïnvloed is goed mogelijk. Echter, we weten niet wat er dan precies gemeten wordt. Zijn het fijnstofdeeltjes of vocht dat ook vaak bij verbranding vrijkomt? En om uit het signaal de daadwerkelijke verhoging door houtstook af te leiden is erg lastig door het ontbreken van een goede en consistente ijking van dergelijke goedkope sensoren. Om houtstook goed te detecteren is vermoedelijk behoefte aan een sensor voor een meer specifieke indicator voor houtstook. Het is bekend dat bij houtstook ook veel kleinere deeltjes vrijkomen (ultrafijnstof met een afmeting kleiner dan 0,1 micrometer). Sensoren zoals die van Shinyei en Dylos kunnen deze kleinere deeltjes niet meten. Sensoren voor ultrafijnstof zijn helaas erg duur (minstens enkele duizenden EURO's) en daardoor niet geschikt om grootschalig in te zetten.
Heeft u nog vragen op opmerkingen? Neem hiervoor contact met ons op.
Reactie toevoegen
Reacties
Ik denk er zelf al een tijdje over een foobot.io te kopen, maar geen idee of die wel nauwkeurig genoeg mee voor Houtrook.
Deze sensor staat er om bekend beter geschikt voor kleine concentraties PM2.5 te zijn: https://www.sparkfun.com/products/9689.
met vriendelijke groet,
Martijn
Als jullie een geschikte meter hebben gevonden voor fijnstof houtrook te meten dan mogen jullie 1 ervan bij ons in de tuin zetten.
Heb nu genoeg verhalen gehoord (bij ons in de nieuwbouwwijk) dat dit echt een probleem is in nieuwbouwwijken met huizen met warmte terugwinsystemen waarbij houtrook zo het systeem wordt ingezogen en wordt verspreid door de hele woning!!!!!!
Daar heb ik ook last van en overheid en gemeente doen hier niets aan!
Hoe kun je nu houtstook toestaan en nieuwbouw huizen met warmteterugwinsysteem VERPLICHT laten uitvoeren?
Hier moet echt beleid en regelgeving voor komen.
Wij zuigen kankerverwekkende houtrook met fijnstof zo naar binnen! Hoe bizar.....
Pas de uitzending van de monitor gezien? Hier werdt ingegaan op het probleem en dan niet eens zozeer op houtrook in combi met warmteterugwinsysteem.
Met vriendelijke groet,
Erik van de Poll
Wij houden dit overzicht zo veel mogelijk actueel. Meer details per meetinstrument is doorgaans te vinden op de website van het desbetreffende instrument. Mochten wij nog een relevant apparaat missen, dan horen wij dat graag!
De specificaties op foobot.io (http://foobot.io/features/#1473165363258-b02cef1e-a8ba) zijn wat ons betreft nogal onduidelijk. Wellicht is het goed om bij de leverancier na te vragen welke fractie fijnstof het apparaat precies kan detecteren. Als houtrook vooral uit ultrafijnstofdeeltjes (kleiner dan 0,1 micrometer) bestaat dan moet het apparaat deze wel kunnen meten.
@Erik: Zoals wij hierboven beschrijven is het meten van houtstook zeer complex. Wij hebben tot op heden nog geen sensor gevonden die houtstook kan meten maar wij blijven naar alternatieven zoeken.