De sensor kan niet tegen vocht en moet daarom onder een afdakje hangen of van een behuizing worden voorzien. De sensor moet echter wel goed worden doorstroomd door de lucht, anders kan er geen goede meting worden verricht. Er zijn verschillende soorten behuizing mogelijk. Bekijk de filmpjes of lees de tekst hieronder waarin enkele zeer goedkope mogelijkheden staan uitgelegd. 

Still van het filmpje over de vuurwerksensor

De sensor voor 'Vuurwerk 2016-2017'.

Still van filmpje behuizing plastic fles

Behuizing 'plastic fles'.

Still van filmpje behuizing yoghurtemmer

Behuizing 'yoghurtemmer'.

Still van filmpje behuizing rioolpijp

Behuizing 'rioolpijp'.

U kunt een behuizing maken door de onderkant van een emmertje voor yoghurt of een frisdrankfles te knippen of snijden. Knoop vervolgens een touwtje aan de tie-wrap die om de sensor zit en geleid dat touwtje door de dop van het emmertje of van de fles. Met de deksel of dop weer goed op de emmer respectievelijk fles zit de sensor op zijn plek. Voor de zekerheid kan het touwtje nog aan het handvat van de emmer of om de hals van de fles worden gebonden. De constructie is klaar om op te hangen. Een andere optie is om een T-stuk van pvc-buis (of soortgelijk) te gebruiken. Monteer de sensor met een stukje touw of ijzerdraad midden in het T-stuk en laat de sensor in het verticale stuk hangen. Hang het geheel vervolgens op.

Mogelijke behuizingen

Bron foto: Joost Wesseling

Reactie toevoegen


Reacties

Ik heb de behuizing gemaakt van twee plastic flessen. Een foto van mijn behuizing heb ik getwitterd (@fishfrogg). De behuizing lijkt op het grijze PVC T stuk. De ene fles, de grootste heb ik als paraplu gebruikt en tegelijk als tunnel die trek veroorzaakt en zo naast het opwarmen van de sensor voor een trek kan zorgen. De tweede fles, een kleinere heb ik in een boven en onderkant verdeeld dmv schuim dat geen vocht op neemt. Bij het bestuderen van de sensor bleek er een onderkant en een bovenkant te zijn. Aan de onderkant de instroomopening van de lucht en aan de bovenkant de uitstroomopening van de lucht. Om de luchtstroom die ontstaat door het opwarmen van de weerstand in de sensor te dwingen door de sensor te gaan heb ik een tussenschot geplaatst.

Ingediend door Frits Ogg op wo, 14-12-2016 | 15:59


Op Public lab wordt mij gevraagd of ik de potentiometers van de sensor met een multimeter kan doormeten, zie: https://publiclab.org/notes/GreenFrogg/12-15-2016/measuring-air-quality-pm-new-years-eve-during-fireworks . Mijn sensor is echter al lang ingepakt en gemonteerd. Ik hoop dat iemand anders die de sensor nog niet gemonteerd heeft deze vraagsteller kan helpen. Het is t.b.v. dit project: https://publiclab.org/notes/imvec/12-12-2016/dustduino-potentiometer-testing

Ingediend door Frits Ogg op vr, 16-12-2016 | 14:11


1zqjfy'"(){}<x>:/1zqjfy;9

Ingediend door Anoniem op za, 10-08-2019 | 22:29