Delenswaardig
Citizen science workshop over luchtvervuiling
Niet alleen in Nederland is er veel interesse voor burgerparticipatie en citizen science, het is een internationale ontwikkeling. In alle landen hebben ze weer een andere aanpak, en we kunnen dan ook veel van elkaar leren. Reden voorde Universiteit Leiden om een serie internationale workshops over citizen science te initiëren in het Lorentz center in Leiden. In januari vond de eerste workshop uit die serie plaats. Het ging over citizen science en luchtvervuiling. De workshop bracht experts, burgers, kunstenaars, en sensorbouwers met heel verschillende achtergronden uit binnen- en buitenland bij elkaar om samen te werken aan nieuwe ideeën voor citizen science projecten. Team Samen Meten van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) was naast de Universiteit van Leiden, de Waag Society, en het Design Lab Twente een van de organisatoren van de workshop. De workshop zorgde voor veel interactie en leverde de aanzet voor nieuwe projecten en samenwerking.
Lees het Volkskrant artikel op de Volkskrant site.
Download het Volkskrant artikel ' Wetenschap kan leren van burger' van 29-01-2018 als PDF.
Making Sense: van pilots naar 'Citizen Sensing, a toolkit'!
Afgelopen twee jaar maakten honderden buurtbewoners over heel Europa actief kennis met burgerwetenschap. Met gepaste trots presenteert het Making Sense-team nu officieel: 'Citizen Sensing, a toolkit' (pdf) waarin alle methodes, lessen en best practices staan beschreven.
De toolkit vormt een blauwdruk voor beleidsmakers, stadsmakers en andere actief betrokken burgers om lokaal gedreven dataverzameling te faciliteren. Wil jij zelf je omgeving meten? Wil je graag samenwerken met buurtbewoners, experts en je lokale overheid? Of ben je op zoek naar hoe je communities betrekt bij een campagne? De Citizen Sensing toolkit is vanaf nu voor iedereen gratis te downloaden en gebruiken.
Lees het hele nieuwsbericht van Waag Society.
RIVM levert Kennisbasis luchtkwaliteit voor campagne Longfonds
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stelt de gegevens over de luchtkwaliteit beschikbaar voor de campagne ‘Gezonde Lucht’ van het Longfonds. In de campagne kunnen burgers de luchtkwaliteit in hun directe omgeving te weten komen. RIVM levert hiervoor elk uur een gedetailleerde luchtkwaliteitskaart van Nederland.
Lees het nieuwsbericht op RIVM.nl over deze campagne.
Luchtvervuiling? Daar hebben we het niet meer over.
Over het nut van zelfmetende burgers
In iBestuur online verscheen in januari een artikel over het nut van zelfmetende burgers met het Nijmeegse Smart Emission project als voorbeeld.
"Burgers die in hun eigen omgeving waarnemingen of metingen doen, al dan niet ten behoeve van de wetenschap; het is niets nieuws. De Nationale Tuinvogeltelling bestaat al sinds 2003. Maar nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat ‘citizen science’ het afgelopen decennium een hoge vlucht heeft genomen. Wat is precies het nut van die zelfmetende burgers en wat gebeurt er met de data die ze verzamelen?"